Διδακτικό Προσωπικό

  1. Αμαλία Αγγελή, Τμήμα Χημικών Μηχανικών,

    Διαβάστε περισσότερα ...

    Η Δρ Αγγελή είναι επί του παρόντος Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Βιοϊατρικής Μηχανικής στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών. Η έρευνά της έχει δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά με την υψηλότερη επιρροή, όπως το Nature (IF 35), το Nano Letters (IF 13), το Angewandte Chemie Int. Ed.(IF 13.7) Advanced Functional Materials (IF 10), J. Am. Chem. Soc. (ΑΝ 10.7). Έχει δείκτη h περίπου 29 και πάνω από 4.300 αναφορές της δουλειάς της. Το επιστημονικό της έργο έχει αποτυπωθεί σε μια σειρά διεθνών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που οδήγησαν σε νέα προϊόντα/ιατρικές συσκευές στην αναγεννητική ιατρική, που πωλούνται σήμερα στη διεθνή αγορά. Έχει συνδιοργανώσει 4 διεθνή συνέδρια και εργαστήρια, ενώ έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε >90 παρουσιάσεις σε διεθνή συνέδρια, ερευνητικά κέντρα και βιομηχανία σε Ευρώπη, Αμερική, Ιαπωνία και Αυστραλία. Μιλάει τέλεια Αγγλικά και Γαλλικά. Της έχουν απονεμηθεί δύο διακεκριμένες υποτροφίες της Royal Society στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει συμμετάσχει σε επιτροπές διδασκαλίας τμημάτων UG και MSc στο Ηνωμένο Βασίλειο για πάνω από μια δεκαετία. Έχει >20 χρόνια διδακτική εμπειρία ως Λέκτορας και Επίκουρη Καθηγήτρια σε όλα τα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά επίπεδα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει επιβλέψει >20 διδακτορικούς φοιτητές, > 40 διατριβές UG και MSc και 7 μεταδιδακτορικούς ερευνητές. Το 2014 επέστρεψε στην Ελλάδα ως Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Βιοϊατρικής Μηχανικής στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών Α.Π.Θ.
    δικτυακός τόπος


  2. Μιχάλης Αϊβαλιώτης, Ιατρική Σχολή,

    Διαβάστε περισσότερα ...
    Ο Μιχάλης Αϊβαλιώτης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Βιοχημείας στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και συντονιστής της ερευνητικής ομάδας Λειτουργικής Πρωτεομικής και Βιολογίας Συστημάτων με έδρα το Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας και του Εργαστηρίου Βιολογικής Χημείας στο Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ. Είναι επίσης συνεργαζόμενο μέλος ΔΕΠ του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Έρευνας και Τεχνολογίας (IMBB-ΙΤΕ) στο Ηράκλειο Κρήτης. Από τον Οκτώβριο του 2020 είναι επίσης πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής του Κοινού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ιατρική Ακριβείας: Μεταφραστική Έρευνα και Θεραπευτική». Πήρε το δίπλωμά του στη Χημεία και το MSc. στη Βιοχημεία από το Πανεπιστήμιο Κρήτης το 2000 και το 2003, αντίστοιχα. Το 2005 απέκτησε το διδακτορικό του στη Βιοχημεία από το Πανεπιστήμιο Κρήτης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Johann Wolfgang Goethe (Frankfurt am Main, Γερμανία). Έλαβε εξαιρετικά ανταγωνιστικές υποτροφίες από το ίδρυμα Alexander von Humboldt και την Εταιρεία Max-Planck για μεταδιδακτορική έρευνα στο Max Planck Institute of Biochemistry, (Martinsried, Γερμανία) και στο Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Χημείας του Πανεπιστημίου του Johann Wolfgang Goethe (2005). -2008). Το 2008 διορίστηκε από το Ίδρυμα Βιοϊατρικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών ως ανώτερος ερευνητής και το 2009 μεταπήδησε στο ΙΜΒΒ-ΙΤΕ ως ανώτερος επιστήμονας ερευνητής για να συμμετάσχει στην οργάνωση, ίδρυση και λειτουργία της Μονάδας Proteomics στο IMBB (ProFI) από την αρχή. Από το 2017 έως το 2020 ήταν επιστημονικός διευθυντής του ProFI. Αυτή τη στιγμή είναι συγγραφέας ή συν-συγγραφέας σε περισσότερα από 50 ερευνητικά άρθρα με κριτές και 3 κριτικές σε πολλά διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Η έρευνά του επικεντρώνεται στη μελέτη των λειτουργικών δικτύων και των μονοπατιών πρωτεϊνών σε πολύπλοκα βιολογικά συστήματα. χρησιμοποιώντας ολοκληρωμένες προσεγγίσεις Βιολογίας Συστημάτων που χρησιμοποιούν πρωτεϊνική και βιοπληροφορική βασισμένη στη φασματομετρία μάζας τελευταίας τεχνολογίας σε συνδυασμό με άλλες μεθόδους ωμικής, μοριακής βιολογίας, βιοχημείας, βιοφυσικής και αναλυτικής βιοχημείας.
    δικτυακός τόπος


  3. Αντώνης Αλετράς, Ιατρική Σχολή,

    Διαβάστε περισσότερα ...
    Ο Anthony H. Aletras υπηρετεί σήμερα ως Διευθυντής και Καθηγητής Βιοϊατρικής και Τεχνολογιών Απεικόνισης στο Εργαστήριο Υπολογιστών, Ιατρικής Πληροφορικής και Τεχνολογιών Βιοϊατρικής Απεικόνισης της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Επίσης, υπηρετεί ως ερευνητής μερικής απασχόλησης στο Τμήμα Κλινικής Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Lund, Σουηδία. Έλαβε το πτυχίο του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το διδακτορικό του στη Βιοϊατρική Μηχανική από το The Ohio State University το 1996. Έκανε τις μεταδιδακτορικές του σπουδές και υπηρέτησε ως Επιστήμονας Προσωπικού στο Εργαστήριο Καρδιακής Ενέργειας του Εθνικού Heart, Lund and Blood Institute of the National Institutes of Health in Bethesda, MD, USA μέχρι το 2010. Υπηρέτησε ως Καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών και Βιοϊατρικής Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έως το 2014. Η δημοσιευμένη εργασία του αφορά τα καρδιαγγειακά μαγνητικά τομογραφία τόσο για παθοφυσιολογικές ανακρίσεις όσο και για διαγνωστική απεικόνιση. Είναι συν-εφευρέτης της απεικόνισης DENSE strain και των παραγόντων αντίθεσης CEST. Ο προσδιορισμός της περιοχής σε κίνδυνο με βάση το ενδομυοκαρδιακό οίδημα είναι η πιο αναφερόμενη εργασία του.
    δικτυακός τόπος


  4. Παναγιώτης Μπαμίδης, Ιατρική Σχολή,

    Διαβάστε περισσότερα ...
    Ο Παναγιώτης Μπαμίδης είναι Καθηγητής Ιατρικής Φυσικής, Ιατρικής Πληροφορικής και Ιατρικής Εκπαίδευσης στο Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχεδιάζει, εφαρμόζει και αξιολογεί συστήματα πληροφορικής και υποστηρικτικών τεχνολογιών που βελτιώνουν τις καθημερινές δραστηριότητες των ηλικιωμένων ή άλλων ευάλωτων ομάδων και βελτιώνουν την υγεία ή την ποιότητα ζωής τους ή βελτιώνουν την εκπαίδευση και κατάρτιση των επαγγελματιών υγείας. Διεξάγει έρευνα που προσπαθεί να κατανοήσει πώς αντιδρά ο εγκέφαλος σε διαφορετικά ερεθίσματα, τεχνολογικές ή εκπαιδευτικές παρεμβάσεις, καθώς και την ανάπτυξη και εξέλιξη των ανθρώπινων συναισθημάτων και τις μεταπτώσεις του ύπνου. Είναι ο συντονιστής μεγάλων ευρωπαϊκών έργων και ο κύριος ερευνητής πολλών εθνικών και διεθνών χρηματοδοτούμενων έργων. Είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Βιοϊατρικής Τεχνολογίας (ELEBIT), του οργανισμού HL7 Hellas, της διεθνούς Εταιρείας Εφαρμοσμένων Νευροεπιστημών (SAN), μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων άλλων εταιρειών και ενώσεων ασθενών. Είναι/ήταν Πρόεδρος/Διοργανωτής περισσότερων από 19 διεθνών συνεδρίων και αρκετών εθνικών συνεδρίων Βιοϊατρικής Τεχνολογίας. Από το 2012 έχει δημιουργήσει το οικοσύστημα LLM Care (www.llmcare.gr), την επιχειρηματική εκμετάλλευση του έργου LLM, το οποίο είναι ένας ιστότοπος αναφοράς 2 αστέρων του EIP-on-AHA. Το 2013 ίδρυσε το Active and Healthy Aging Living Lab στη Θεσσαλονίκη (ThessAHALL; http://www.aha-livinglabs.com/) το οποίο το 2016 έγινε μέλος και το 2018 αποτελεσματικό μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ζωντανών Εργαστηρίων (ENoLL). ). Το 2017, έγινε επισκέπτης καθηγητής Τεχνολογίας, Καινοτομίας και Αλλαγής Ιατρικής Εκπαίδευσης για το Ινστιτούτο Ιατρικής Εκπαίδευσης του Λιντς (LIME) του Πανεπιστημίου του Λιντς, Ηνωμένο Βασίλειο. Έλαβε βραβεία για το Καλύτερο Ρεκόρ πορείας σε χρηματοδοτούμενα ερευνητικά έργα (Επιτροπή Ερευνών ΑΠΘ 2009, Κοσμήτορας Επιστημών Υγείας ΑΠΘ 2016) και η Καλύτερη συνολική υψηλή/εξαιρετική ακαδημαϊκή επίδοση (Προσμήτορας Επιστημών Υγείας ΑΠΘ 2018, 2019, 2020). Το 2020, ως αποτέλεσμα του χρηματοδοτούμενου έργου H2020 με το όνομα CAPTAIN, ίδρυσε το CAPTAIN-COACH, ένα από τα πρώτα 10 spin-offs του ΑΠΘ.
    δικτυακός τόπος


  5. Κωνσταντίνος Χατζηστέργος, Τμήμα Βιολογίας,

    Διαβάστε περισσότερα ...
    Ο Κωνσταντίνος Χατζηστέργος έλαβε και το πτυχίο B.Sc. πτυχίο Χημείας ('01) και Ph.D. πτυχίο Ανατομικής Παθολογίας ('06) από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ελλάδα. Έκανε τις μεταδιδακτορικές του σπουδές στις ΗΠΑ, στο University of Miami, Miller School of Medicine, Interdisciplinary Stem Cell Institute (UMMSOM-ISCI) μέχρι το 2017, πριν ενταχθεί στη σχολή UMMSOM-ISCI ως Επίκουρος Καθηγητής Μοριακών, Κυτταρικών και Κυττάρων. Αναπτυξιακή Βιολογία. Τον Μάιο του 2020 μετακόμισε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Σχολή Βιολογίας όπου σήμερα υπηρετεί ως Αναπληρωτής Καθηγητής ή Αναπτυξιακή Βιολογία. Είναι επίσης Εθελοντικός Επίκουρος Καθηγητής στο UMMSOM-ISCI. Η έρευνά του επικεντρώνεται στην αναπτυξιακή και αναγεννητική βιολογία της καρδιάς, με εξειδίκευση στα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα και τη γενετική ποντικών ως πειραματικά συστήματα. Επί του παρόντος, η δουλειά του έχει δημοσιευτεί σε 42 άρθρα σε ερευνητικά περιοδικά με κριτές υψηλού αντίκτυπου, συμπεριλαμβανομένων των European Heart Journal, JACC, PNAS, Circulation, Circulation Research και Science Advances (περισσότερες από 4.000 αναφορές και h-index 23 έως 08/2021).
    δικτυακός τόπος


  6. Θεοδώρα Χόλη – Παπαδοπούλου, Τμήμα Χημείας,

    Διαβάστε περισσότερα ...

  7. Ιωάννα Χουβαρδά, Ιατρική Σχολή,

    Διαβάστε περισσότερα ...
    Η Ιωάννα Χουβαρδά (ΣΤ) σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών στο ΑΠΘ και έχει ολοκληρώσει το διδακτορικό της στην πολυπλοκότητα του καρδιακού συστήματος στην Ιατρική Σχολή. Είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιατρικής Πληροφορικής και Βιοϊατρικής Ανάλυσης Δεδομένων, Εργαστήριο Πληροφορικής, Ιατρικής Πληροφορικής και Τεχνολογιών Βιοϊατρικής Απεικόνισης στην Ιατρική Σχολή, Σχολή Επιστημών Υγείας Α.Π.Θ. Υπήρξε συνεργαζόμενη ερευνήτρια με το ΕΚΕΤΑ, επισκέπτρια ερευνήτρια στο VTT Finland και στην Πολυτεχνική Σχολή του Μιλάνου. Διδάσκει προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα σχετικά με τη διαχείριση και ανάλυση βιοϊατρικών δεδομένων, προσανατολισμένα επίσης σε διεπιστημονικές ομάδες, και έχει επιβλέπει πολλούς φοιτητές Msc και PhD. Η IC συμμετέχει ενεργά στη βιοϊατρική έρευνα για περισσότερα από 25 χρόνια. Στο πλαίσιο του Εργαστηρίου, ηγείται της ομάδας BiOasys με βασικούς στόχους την ανάπτυξη μεθόδων ανάλυσης δεδομένων και δεδομένων και την εφαρμογή τους σε συνδεδεμένες τεχνολογίες υγείας και ιατρική συστημάτων. Έχει συμμετάσχει σε έργα Ε&Α / τεχνική διαχείριση πολυάριθμων ερευνητικών έργων (ΕΕ/εθνική χρηματοδότηση), καθώς και σε δράσεις κόστους της ΕΕ για επιστημονική δικτύωση. Υπήρξε αξιολογήτρια εθνικών και κοινοτικών ερευνητικών προτάσεων και έργων. Είναι μέλος του IEEE (μέλος του διοικητικού συμβουλίου στο WIE και στο ελληνικό κεφάλαιο EMB) και του VPH-institute, associate editor στο IEEE-EMBC και προηγουμένως CMPB associate editor. Έχει συγγράψει 86 άρθρα σε περιοδικά και πάνω από 190 άρθρα σε συνέδρια/κεφάλαια βιβλίων (h-index 29, 3864 παραπομπές 6/2021).
    δικτυακός τόπος


  8. Δήμητρα Ντάφου, Τμήμα Βιολογίας,

    Διαβάστε περισσότερα ...
    Η Δρ Δήμητρα Ντάφου είναι μέλος ΔΕΠ του Τμήματος Γενετικής, Μοριακής Βιολογίας και Αναπτυξιακής Βιολογίας της Σχολής Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Απέκτησε το πτυχίο της στη Μοριακή Βιολογία (1997) από το Πανεπιστήμιο του Liverpool UK, το MSc της στην Ιατρική Γενετική και Ανοσολογία (1999) και το διδακτορικό της στη Γενετική του Καρκίνου (2004) από το Ινστιτούτο Γενετικής και Φαρμακογονιδιωματικής του Καρκίνου στο Πανεπιστήμιο Brunel UK. Έκανε μεταδιδακτορική έρευνα στο Bart's και στο Royal London στο Queen Mary University, στο Institute for Women's Health στο University College του Λονδίνου και στο Τμήμα Ιατρικής Γενετικής στο King's College του Λονδίνου. Η έρευνα του Δρ Νταφού επικεντρώνεται στους μοριακούς επιμεταγραφικούς μηχανισμούς και στη διαφοροποίηση του RNA στο πλαίσιο του νευροεκφυλισμού, οδηγώντας στον εντοπισμό μοριακών στόχων για την ανάπτυξη διαφορικών διαγνωστικών πλατφορμών και νέων θεραπευτικών μεθόδων. Υπήρξε συν-συγγραφέας περισσότερων από 50 άρθρων σε ερευνητικά περιοδικά και κεφάλαια βιβλίων με κριτές υψηλού αντίκτυπου, συμπεριλαμβανομένων των Nature Genetics, American Journal of Human Genetics, PNAS (περισσότερες από 2.500 αναφορές και h-index 24 έως τις 08/ 2021). Έχει επιβλέψει και εκπαιδεύσει περισσότερους από 50 φοιτητές, μεταδιδακτορικούς και επισκέπτες επιστήμονες.
    δικτυακός τόπος


  9. Αναστάσιος Ντελόπουλος, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών,

    Διαβάστε περισσότερα ...
    Ο Δρ Αναστάσιος Δελόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Αποφοίτησε από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) το 1987, έλαβε το M.Sc. από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια το 1990 και το Ph.D. πτυχίο ΕΜΠ το 1993. Από το 1995 έως το 2001 διετέλεσε ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Επικοινωνιών και Συστημάτων Υπολογιστών του ΕΜΠ. Από το 2001 είναι στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης όπου σήμερα υπηρετεί ως καθηγητής και ως διευθυντής του Εργαστηρίου Επεξεργασίας Πληροφοριών του ίδιου τμήματος. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα βρίσκονται στους τομείς της μηχανικής μάθησης, της επεξεργασίας σημάτων και πολυμέσων και της όρασης υπολογιστών. Στον εφαρμοσμένο τομέα εργάζεται στους τομείς της ανάκτησης πολυμέσων, της βιοϊατρικής μηχανικής και της συμπεριφορικής πληροφορικής. Είναι (συν)συγγραφέας περισσότερων από 120 επιστημονικών εργασιών σε περιοδικά και συνέδρια. Έχει συμμετάσχει σε 22 ευρωπαϊκά και εθνικά έργα Ε&Α που σχετίζονται με την εφαρμογή της έρευνάς του στους τομείς της ψυχαγωγίας, του πολιτισμού, της εκπαίδευσης και της υγείας. Ήταν ο συντονιστής του «SPLENDID: Personalized Guide for Eating and Activity Behavior for the Prevention of Obesity and Eating Disorders» (EU-FP7, 2013-16) και επί του παρόντος συντονίζει το «BigO: Big Data κατά της παιδικής παχυσαρκίας» (EU H2020, 2016-20) και «REBECCA: Έρευνα για χρόνιες παθήσεις που προκαλούνται από καρκίνο του μαστού που υποστηρίζονται από την Αιτιώδη Ανάλυση δεδομένων πολλαπλών πηγών» (EU H2020, 2021-25). Ο Δρ Ντελόπουλος είναι μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και του ΙΕΕΕ.
    δικτυακός τόπος


  10. Παναγιώτης Γκιβίσσης, Ιατρική Σχολή,

    Διαβάστε περισσότερα ...
    Ο Παναγιώτης Κ. Γκιβίσσης υπηρετεί ως Διευθυντής και Καθηγητής Ορθοπαιδικής στο Α' Ορθοπαιδικό Τμήμα της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έλαβε το πτυχίο Ιατρικής (MD) το 1982 και το διδακτορικό του. στην Ορθοπαιδική το 1992, και οι δύο, από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Έδωσε εξετάσεις στην Ορθοπαιδική Χειρουργική το 1989. Έκανε τις μεταδιδακτορικές του σπουδές και υπηρέτησε ως Προσωπικό στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και την Ελβετία. Υπηρετεί ως ακαδημαϊκό μέλος αδιάλειπτα από το 2002. Έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 22 ερευνητικά πρωτόκολλα και σχεδίασε και δημοσίευσε πέντε νέες Ορθοπεδικές επεμβάσεις σε περιοδικά με κριτές. Το δημοσιευμένο έργο του (πάνω από 102 άρθρα, 1170 παραπομπές, h- index 18) αφορά Τραύμα, Μικροχειρουργική Χεριού, Αρθροσκοπική Χειρουργική, Αρθροπλαστική, Μεταφορές Τενόντων, Χειρουργική Περιφερικών Νεύρων και Τετραπληγία. Ο καθηγητής Π. Γκιβίσσης είναι ομότιμος κριτής σε διεθνή περιοδικά και μέλος σε Διεθνείς Ορθοπαιδικές Εταιρείες. Συνεργάζεται με το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Σχολής Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε πολλά βιοϊατρικά έργα και πρόσφατα, συν-εφευρέθηκε Συσκευή Virus Terminator (VITER), η οποία χρησιμοποιεί μικροβιοκτόνες λάμπες, παράγοντας υπεριώδες φως (UVC) που απενεργοποιεί όλους τους επιβλαβείς μικροοργανισμούς που μεταφέρονται από τον αέρα. Διοργανώνει τα τελευταία 7 χρόνια, Διεθνή Σεμινάρια για Μεταφορές Τενόντων σε πτωματικά δείγματα (6 στο Upper Limp, 1 στο Πέλμα και στον Αστραγάλο). Εξελέγη Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Χεριού το 2013 και Πρόεδρος του Ορθοπαιδικού και Τραυματολογικού Συλλόγου Μακεδονίας και Θράκης το 2018.
    δικτυακός τόπος


  11. Λεόντιος Χατζηλεοντιάδης, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών,

    Διαβάστε περισσότερα ...
    Ο Δρ. Χατζηλεοντιάδης εργάζεται για την επεξεργασία σήματος στους τομείς της βιοϊατρικής μηχανικής (βιοακουστική, συμπίεση δεδομένων ΗΚΓ, τρισδιάστατη διανυσματική τομογραφία πεδίου βασισμένη σε EEG υψηλής πυκνότητας), συναισθηματικός υπολογισμός (αναγνώριση συναισθημάτων βάσει EEG), αναλυτικές εκπαιδευτικές αναλύσεις δεδομένων (μεικτή, συναισθηματική- , μοντελοποίηση συνεργατικής μάθησης), ανάλυση δεδομένων μη καταστροφικών δοκιμών (ανίχνευση ρωγμών σε δοκούς και πλάκες), μοντελοποίηση συμπεριφοράς (αποσύνθεση/μετασχηματισμός βάσει σμήνος) στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών Α.Π.Θ. Ο Δρ Χατζηλεοντιάδης είναι ο Συντονιστής/Επιστημονικός Υπεύθυνος για διάφορα έργα της ΕΕ H2020 συνολικού προϋπολογισμού έως 10 εκατ. ευρώ. Έχει επίσης ισχυρές συνεργασίες με διεθνή ερευνητικά δίκτυα/κέντρα (π.χ. Karolinska Institutet, Fraunhofer Institute, Kings College London, Harvard/MIT, Winnipeg University). Είναι μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, της ΙΕΕΕ, της Εταιρείας Στατιστικής Ανώτερης Τάξης, της International Lung Sounds Association, του American College of Chest Physicians και της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών (Αντιπρόεδρος). . Ο Δρ Χατζηλεοντιάδης είναι Ανώτερο Μέλος του ΙΕΕΕ.
    δικτυακός τόπος


  12. Ανέστης Κάλφας, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών,

    Διαβάστε περισσότερα ...
    Ο Ανέστης Κάλφας είναι Καθηγητής Μηχανικής Ρευστών και Στροβιλομηχανών στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ο Ανέστης Κάλφας έλαβε το διδακτορικό του στην Αεροδυναμική Στροβιλομηχανών από το Πανεπιστήμιο Cranfield το 1994 και το Dipl.-Ing. Μηχ. Eng. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της γενέτειράς του Θεσσαλονίκη το 1989. Εργάστηκε ως Επιστημονικός Συνεργάτης στο Whittle Lab., στο Πανεπιστήμιο του Cambridge διδάσκοντας Μηχανική Ρευστών και Μεταφορά Θερμότητας στο Girton College και ως Μηχανικός Αεροσκαφών στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Υπήρξε Ανώτερος Επιστήμονας στο Εργαστήριο Στροβιλομηχανών του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας στη Ζυρίχη, το 2000 όπου έδωσε διαλέξεις στο Σχεδιασμό Στροβιλομηχανών. Ο Καθ. Κάλφας δραστηριοποιείται στους τομείς της βιοϊατρικής μηχανικής και των οργάνων με εξειδίκευση στις καρδιαγγειακές ροές, τη ροή υδατικού υγρού στο μάτι καθώς και στην οσφρητική μέτρηση που σχετίζεται με την ανίχνευση οσμής. Έχει επίσης συμβάλει στον σχεδιασμό οργάνων και στην τυποποίηση και συμμόρφωση ιατρικού εξοπλισμού. Δραστηριοποιείται σε ερευνητικούς τομείς της μετάβασης του οριακού στρώματος και των αναταράξεων και της νέας τεχνολογίας αεροδυναμικών ανιχνευτών. Ειδικεύεται στην αξονική αεροδυναμική και σχεδιασμό ατμού και αεριοστροβίλων, στην απόδοση αεριοστροβίλων και στη βελτιστοποίηση σταθμών παραγωγής ενέργειας. Υπηρέτησε στη συντακτική επιτροπή πολλών διεθνών επιστημονικών περιοδικών καθώς και μέλος του συμβουλίου στο International Gas Turbines Institute, American Society of Mechanical Engineers και μέλος του συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Βιοϊατρικής Τεχνολογίας.
    δικτυακός τόπος


  13. Γιώργος Καραγιαννίδης, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών,

    Διαβάστε περισσότερα ...
    Ο Γιώργος Κ. Καραγιαννίδης είναι σήμερα Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών και Επικεφαλής του Ομίλου Ασύρματων Επικοινωνιών & Επεξεργασίας Πληροφοριών (WCIP). Είναι επίσης επίτιμος καθηγητής στο South West Jiaotong University, Chengdu, Κίνα. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εντοπίζονται στην ευρεία περιοχή των Συστημάτων Ψηφιακών Επικοινωνιών και Επεξεργασίας Σήματος, με έμφαση στις Ασύρματες Επικοινωνίες, Οπτικές Ασύρματες Επικοινωνίες, Ασύρματη Μεταφορά Ισχύος και Επικοινωνίες & Επεξεργασία Σήματος για Βιοϊατρική Μηχανική. Στο παρελθόν, ήταν συντάκτης σε πολλά περιοδικά IEEE και από το 2012 έως το 2015 ήταν αρχισυντάκτης του IEEE Communications Letters. Επί του παρόντος, υπηρετεί ως Associate Editor-in Chief του IEEE Open Journal of Communications Society. Ο Δρ Καραγιαννίδης είναι Μέλος του IEEE και έχει αναγνωριστεί από το Clarivate Analytics ως Web-of-Science Highly Cited Researcher τα έξι συνεχόμενα έτη 2015-2020.
    δικτυακός τόπος


  14. Σπύρος Καρακίτσιος, Τμήμα Χημικών Μηχανικών,

    Διαβάστε περισσότερα ...
    Ο Δρ Καρακίτσιος είναι επί του παρόντος Ανώτερος Ερευνητής στο Εργαστήριο Περιβάλλοντος στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών, Α.Π.Θ. Έχει πτυχίο Φυσικής και Μεταπτυχιακό στη Χημεία από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στο Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
    δικτυακός τόπος


  15. Κώστας Καρατζάς, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών,

    Διαβάστε περισσότερα ...
    Καθηγητής Dr.-Eng. Ο Κώστας Καρατζάς είναι στη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών (MechEng), ΑΠΘ, όπου ίδρυσε και διευθύνει την Ομάδα Έρευνας Περιβαλλοντικής Πληροφορικής. Διδάσκει Πληροφορική, Περιβαλλοντική Πληροφορική και Εκτίμηση Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων σε μεταπτυχιακό επίπεδο και Υπολογιστικές Μέθοδοι στην Περιβαλλοντική Φυσική, Μοντελοποίηση Περιβαλλοντικών Δεδομένων και Ανάπτυξη διαδικτυακών Υπηρεσιών Πληροφόρησης και Ατμοσφαιρική Ρύπανση σε επίπεδο MSc στο ΑΠΘ. Έχει δώσει διαλέξεις σε MSc και PhD σεμινάρια και σεμινάρια στη Δανία, τη Φινλανδία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Ρωσία και την Ισπανία και υπηρέτησε ως επισκέπτης ερευνητής για 3 μήνες στο Φινλανδικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο (Ελσίνκι). Η έρευνα του Καθ. Καρατζά είναι διεπιστημονική και διατομεακή, με έμφαση κυρίως στον τομέα της περιβαλλοντικής πληροφορικής, των μεθόδων και εργαλείων υπολογιστικής νοημοσύνης για μηχανολογία και υγεία, διαχείριση αστικού περιβάλλοντος και πληροφοριακά συστήματα βασισμένα στο διαδίκτυο, ποιότητα ζωής – σχετικές με το περιβάλλον – πληροφορίες υπηρεσίες, μικροαισθητήρες ποιότητας αέρα και επιστήμη των πολιτών. Ο Καθ. Καρατζάς έχει συμμετάσχει (και διευθύνει) περισσότερα από 25 ερευνητικά προγράμματα στους προαναφερθέντες τομείς, έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 200 εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων και έχει διατελέσει επιμελητής σε διεθνείς επιστημονικές δημοσιεύσεις. Επιπλέον, υπηρετεί ως μέλος διαφόρων επιστημονικών και συμβουλευτικών επιτροπών σε διεθνή συνέδρια στον τομέα της Περιβαλλοντικής Πληροφορικής και Υπολογιστικής Νοημοσύνης για περισσότερα από 20 χρόνια και έχει/επιβλέπει μια σειρά σχετικών διδακτορικών και μεταπτυχιακών διατριβών σε διάφορες χώρες. Επί του παρόντος είναι μέλος της Ομάδας Εργασίας για τα «Thresholds of allergen exposure in allergen immunotherapy outcome analysis» της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Αλλεργίας και Κλινικής Ανοσολογίας, Ζυρίχη, Ελβετία, και μέλος του Executive Advisory Board του IBM Center for Advanced Studies στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο WSB, Γκντανσκ, Πολωνία.
    δικτυακός τόπος


  16. Βασίλειος Κιμισκίδης, Ιατρική Σχολή,

    Διαβάστε περισσότερα ...
    Ο Βασίλειος Κ. Κιμισκίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Απέκτησε το διδακτορικό του και το διδακτορικό του στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης όπου ολοκλήρωσε και την ειδικότητά του στη Νευρολογία. Έκανε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Επιληπτολογία και την Κλινική Νευροφυσιολογία ως υπότροφος στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Τα ενδιαφέροντά του είναι στους τομείς της επιληψίας, της κλινικής νευροφυσιολογίας και της νευροανοσολογίας, και έχει συγγράψει 117 χειρόγραφα (H-index 27, παραπομπές 3358) σε αυτούς τους θεματικούς τομείς. Σήμερα είναι Καθηγητής Νευρολογίας και Κλινικής Νευροφυσιολογίας και Προϊστάμενος της Α' Νευρολογικής Κλινικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Επίσης, είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της International League Against Epilepsy-Europe, μέλος της Επιστημονικής Ομάδας Επιληψίας της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Νευρολογίας και μέλος της SIG (Special Interest Group) της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κλινικής Νευροφυσιολογίας (IFCN) για μη -Επεμβατική διέγερση του εγκεφάλου.
    δικτυακός τόπος


  17. Ηλίας Κίτσας, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών,

    Διαβάστε περισσότερα ...
    Ο Ηλίας Κ. Κίτσας έλαβε το Δίπλωμα του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) το 2001 και το διδακτορικό του το 2008. Από το 2019 είναι στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων και Μηχανικών Υπολογιστών ΑΠΘ ως Βοηθός Εργαστηρίου. Έχει διδάξει τα μαθήματα της Βιοϊατρικής Μηχανικής και των Προηγμένων Τεχνικών Επεξεργασίας Σήματος. Έχει επίσης εργαστεί ως εργαστηριακός συνεργάτης στο Τμήμα Πληροφορικής & Επικοινωνιών του ΤΕΙ Σερρών (2003-2010), καθώς και ως επίκουρος Λέκτορας (Ε.Ν.: 407/1980) στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (2008-2010). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα βρίσκονται στον τομέα της επεξεργασίας σήματος στη Βιοϊατρική Μηχανική, καθώς και στην ανάλυση και μοντελοποίηση συστημάτων στη Βιοπληροφορική.
    δικτυακός τόπος


  18. Κωνσταντίνος Κοτρόπουλος, Τμήμα Πληροφορικής,

    Διαβάστε περισσότερα ...
    Ο Κωνσταντίνος Κοτρόπουλος έλαβε το Δίπλωμα του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού με άριστα το 1988 και το Διδακτορικό του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Υπολογιστών το 1993, αμφότερα από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Σήμερα είναι Τακτικός Καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Υπήρξε επισκέπτης ερευνητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου του Ντέλαγουερ των ΗΠΑ κατά το ακαδημαϊκό έτος 2008-2009 και διεξήγαγε έρευνα στο Εργαστήριο Επεξεργασίας Σήματος στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Τάμπερε της Φινλανδίας το καλοκαίρι του 1993. Έχει συν-συγγράψει 61 εργασίες σε περιοδικά, 208 εργασίες σε συνέδρια και έχει συνεισφέρει 9 κεφάλαια σε επιμελημένα βιβλία στους τομείς της εξειδίκευσής του. Τα τρέχοντα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν επεξεργασία ήχου, ομιλίας και γλώσσας. επεξεργασία σήματος; αναγνώριση μοτίβου; βιομετρικές τεχνικές ελέγχου ταυτότητας· ανθρωποκεντρική πολυτροπική αλληλεπίδραση υπολογιστή. και θεωρία συστημάτων με εφαρμογές στη βιολογία. Ο Καθ. Κοτρόπουλος ήταν Senior Area Editor του IEEE Signal Processing Letters και είναι μέλος της Editorial Board των περιοδικών: Advances in Multimedia, International Scholar Research Notices, Computer Methods in Biomechanics and Biomedical Engineering: Imaging and Visualization, Artificial Intelligence Αναθεώρηση, Απεικόνιση MDPI, Σήματα MDPI και Μέθοδοι και Πρωτόκολλα MDPI.
    δικτυακός τόπος


  19. Δημήτρης Κουγιουμτζής, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών,

    Διαβάστε περισσότερα ...
    Ο Δημήτρης Κουγιουμτζής έχει πτυχίο Μαθηματικών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), MSc και PhD στο Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου του Όσλο. Είναι στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ από τον Σεπτέμβριο του 2013, ως Καθηγητής από τον Φεβρουάριο του 2017. Διετέλεσε Επίκουρος και Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Μαθηματικών, Φυσικών και Υπολογιστικών Επιστημών ΑΠΘ (2001-2013), Λέκτορας Β στο το Τμήμα Στατιστικής του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης, Ηνωμένο Βασίλειο (2000-2001), προσκεκλημένος επιστήμονας (PostDoc) στο Max-Planck-Institute for Physics of Complex Systems, Δρέσδη, Γερμανία (1998-1999), και Ερευνητικός Συνεργάτης στο State Center για την επιληψία, Νορβηγία (1997). Σήμερα είναι Προϊστάμενος του Εργαστηρίου Πληροφορικής της Πολυτεχνικής Σχολής Α.Π.Θ. Ο κύριος ερευνητικός του τομέας είναι η ανάλυση χρονοσειρών και τα πολύπλοκα συστήματα, καθώς και η υπολογιστική στατιστική, η ανάλυση δεδομένων και η μηχανική μάθηση. Οι εφαρμογές της μεθοδολογίας που αναπτύσσει εκτείνονται από τη νευροφυσιολογία στη γεωφυσική και τη χρηματοοικονομική. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 80 εργασίες σε περιοδικά, 24 εργασίες σε διεθνή πρακτικά και 29 εργασίες σε εθνικά πρακτικά. Είναι τακτικός διαιτητής σε πολλά διεθνή περιοδικά και ακαδημαϊκός συντάκτης σε δύο διεθνή περιοδικά. Έχει συμμετάσχει σε πολλά εθνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα και έχει ενεργήσει ως αξιολογητής σε πολλά κοινοτικά και εθνικά ερευνητικά προγράμματα. Επί του παρόντος επιβλέπει 2 διδακτορικά και 6 μεταπτυχιακά και έχει επιβλέψει 7 ολοκληρωμένα διδακτορικά και πάνω από 40 μεταπτυχιακά και 6 μεταπτυχιακές διατριβές.
    δικτυακός τόπος


  20. Νίκος Λάσκαρης, Τμήμα Πληροφορικής,

    Διαβάστε περισσότερα ...
    Ο Νίκος Λάσκαρης έλαβε τόσο το M.Sc. πτυχίο Ιατρικής Φυσικής ('95) και Ph.D. πτυχίο Τεχνικών Υπολογιστικής Νοημοσύνης για Επεξεργασία Εγκεφαλικού Σήματος ('98) από το Πανεπιστήμιο Πατρών, Ελλάδα. Εντάχθηκε, το 1999, στο εργαστήριο Human Brain Dynamics. της ομάδας Cognitive Brain Science στο RIKEN Brain Science Institute στην Ιαπωνία και εργάστηκε για 4 χρόνια για την ανάπτυξη μεθοδολογιών ανάλυσης μιας δοκιμής για μαγνητοεγκεφαλογραφικά δεδομένα. Έλαβε μεταδιδακτορική ερευνητική υποτροφία από την Ελληνική-ΓΓΕΤ (πρόγραμμα ENTER-2001) με αντικείμενο έρευνας την ανάπτυξη μεθοδολογιών επεξεργασίας νευρομορφικών σημάτων. Σήμερα είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Ελλάδα. Είναι μέλος του Εργαστηρίου AIIA και ηγείται του Neuroinformatics.Group. Είναι συν-συγγραφέας περισσότερων από 100 επιστημονικών δημοσιεύσεων. Τα τρέχοντα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη νευροπληροφορική, τη συνδετική του εγκεφάλου και τις εφαρμογές της επεξεργασίας σήματος, τη μηχανική μάθηση, την εξόρυξη δεδομένων και τη μη γραμμική δυναμική στη βιοϊατρική και τη νευροεπιστήμη.
    δικτυακός τόπος


  21. Αντιγόνη Λάζου, Τμήμα Βιολογίας,

    Διαβάστε περισσότερα ...
    Η Αντιγόνη Λάζου είναι Καθηγήτρια Φυσιολογίας και Υπεύθυνη του Εργαστηρίου Φυσιολογίας Ζώων στη Βιολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Απέκτησε το δίπλωμά της στη Βιολογία με τον Hons (1980) από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το διδακτορικό της στη Φυσιολογία (1984) από το ίδιο Πανεπιστήμιο. Έκανε μεταδιδακτορική έρευνα στο Τμήμα Καρδιολογικής Ιατρικής, NHLI, Imperial College, Λονδίνο. Ήταν επισκέπτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Reading, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ιατρική Σχολή, στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο, Ιταλία. Σήμερα είναι διευθύντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Εφαρμογές Βιολογίας» της Σχολής Βιολογίας. Η έρευνα της καθ. Λάζου επικεντρώνεται στους κυτταρικούς και μοριακούς μηχανισμούς που κρύβουν την καρδιακή υπερτροφική απόκριση, τον τραυματισμό ισχαιμίας/επαναιμάτωσης και τον κυτταρικό θάνατο, που οδηγεί σε καρδιακή ανεπάρκεια και τον εντοπισμό κυτταρικών στόχων για την ανάπτυξη καρδιοπροστατευτικών παρεμβάσεων. Υπήρξε συν-συγγραφέας περισσότερων από 100 άρθρων σε περιοδικά με κριτές και κεφάλαια βιβλίων, τα οποία έχουν λάβει περισσότερες από 3200 αναφορές. Έχει επιβλέψει και εκπαιδεύσει περισσότερους από 90 φοιτητές, μεταδιδακτορικούς και επισκέπτες επιστήμονες. Η καθ. Λάζου είναι μέλος διαφόρων εθνικών και διεθνών επαγγελματικών οργανώσεων και σήμερα υπηρετεί ως Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Βιολογικών Επιστημών και ταμίας της Ελληνικής Φυσιολογικής Εταιρείας. Έχει οργανώσει περισσότερα από 20 εθνικά και διεθνή συνέδρια και συναντήσεις και έχει πολυάριθμες προσκεκλημένες ομιλίες σε διάφορες επιστημονικές εκδηλώσεις.
    δικτυακός τόπος

  22. Νικόλαος Μαγκλαβέρας, Ιατρική Σχολή,

    Διαβάστε περισσότερα ...
    Ο Νικόλαος Μαγκλαβέρας έλαβε το δίπλωμα ηλεκτρολόγου μηχανικού από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) το 1982 και το M.Sc. και Ph.D. πτυχία ηλεκτρολόγου μηχανικού με έμφαση στη βιοϊατρική μηχανική από το Northwestern University, Evanston, IL, το 1985 και το 1988, αντίστοιχα. Σήμερα είναι Καθηγητής στο Εργαστήριο Υπολογιστών & Ιατρικής Πληροφορικής Α.Π.Θ. Έχει υπηρετήσει ως Επισκέπτης Καθηγητής στο McCormick School of Engng, Northwestern University, Evanston, IL, ΗΠΑ, διευθυντής του Lab of Computing & Medical Informatics, ΑΠΘ και του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Ιατρικής Πληροφορικής της Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ. Τα τρέχοντα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν βιοϊατρική μηχανική, καρδιαγγειακή μηχανική, βιοϊατρική πληροφορική, ehealth, AAL, εξατομικευμένη υγεία, ανάλυση βιοσημάτων, ιατρική απεικόνιση και νευροεπιστήμες. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 450 εργασίες σε διεθνή περιοδικά με κριτές, βιβλία και πρακτικά συνεδρίων, εκ των οποίων πάνω από 145 ως πλήρεις αναθεωρήσεις σε διεθνή περιοδικά με ευρετήριο. Έχει αναπτύξει μεταπτυχιακά και προπτυχιακά μαθήματα στους τομείς της (βιο) ιατρικής πληροφορικής, της βιοϊατρικής επεξεργασίας σημάτων, των συστημάτων προσωπικής υγείας, της φυσιολογίας και της προσομοίωσης βιολογικών συστημάτων. Έχει υπηρετήσει ως κριτής σε τεχνικές επισκοπήσεις CEC AIM, ICT και DGRT D-HEALTH και ως κριτής, συνεργάτης συντάκτης και μέλος της συντακτικής επιτροπής σε περισσότερα από 10 διεθνή περιοδικά και συμμετείχε ως συντονιστής ή βασικός συνεργάτης σε περισσότερα από 40 εθνικά και χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ ανταγωνιστικά ερευνητικά έργα που προσελκύουν περισσότερα από 17 εκατ. ευρώ σε χρηματοδότηση. Έχει διατελέσει πρόεδρος της ΕΑΜΠΕΣ το 2008-2010. Ο Δρ. Μαγκλαβέρας υπήρξε μέλος του IEEE, AMIA, του Ελληνικού Τεχνικού Επιμελητηρίου, της Ακαδημίας Επιστημών της Νέας Υόρκης, του CEN/TC251, του Eta Kappa Nu και του EAMBES Fellow.
    δικτυακός τόπος

  23. Νικόλαος Μιχαλίδης, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών,

    Διαβάστε περισσότερα ...
    Ο Νικόλαος Μιχαηλίδης είναι Καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Φυσικής Μεταλλουργίας (PML), της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Ελλάδα. Είναι επίσης καθηγητής ερευνητής στο Texas A&M Engineering Experiment Station (TEES), Πρόεδρος της Ελληνικής Μεταλλουργικής Εταιρείας (HMS), Πρόεδρος του Κέντρου Έρευνας & Ανάπτυξης για Προηγμένα Υλικά – μια κοινή πρωτοβουλία μεταξύ TEES και ΑΠΘ και συνιδρυτής του PLiN Νανοτεχνολογία Α.Ε. (spin-off του ΑΠΘ). Είναι Μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας για την Μηχανική Παραγωγής (CIRP), μέλος διαφόρων Επιστημονικών Εταιρειών και Συμβουλίων, Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής της EUROMAT 2019, Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Εταιρειών Υλικών (FEMS) και Συντάκτης -Chief of the European Journal of Materials by Taylor & Francis and FEMS. Υπηρέτησε ως Διευθυντής του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών: «Διαδικασίες & Τεχνολογία Προηγμένων Υλικών» – ΑΠΘ και ως Πρόεδρος του Τομέα Μελέτης & Κατασκευής (Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών-ΑΠΘ), ενώ ήταν Επισκέπτης Καθηγητής στο Fraunhofer Institute for Production. Technology (IPT), Άαχεν-Γερμανία (2008-2009). Είναι συγγραφέας 140 δημοσιεύσεων σε περιοδικά, 259 δημοσιεύσεων σε Διεθνή Συνέδρια, 4 Κεφαλαίων Βιβλίων, 4 άρθρων σε Διεθνείς Εγκυκλοπαίδειες, 117 δημοσιεύσεων στην ελληνική γλώσσα σε Εθνικά Συνέδρια, 14 Ευρεσιτεχνιών, με περισσότερες από 4224 αναφορές και h-index: 37.
    δικτυακός τόπος


  24. Ιωάννης Παπαευσταθίου, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών,

    Διαβάστε περισσότερα ...
    Ο Ιωάννης Παπαευσταθίου είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από το 2004-2018 διετέλεσε Καθηγητής στη Σχολή ECE του Πολυτεχνείου Κρήτης και Διευθυντής στη Synelixis Solutions SA. Εργάζεται στις μεθοδολογίες σχεδίασης και υλοποίησης για CPS με στενά συνδεδεμένες παραμέτρους σχεδίασης και εξαιρετικά περιορισμένους πόρους, καθώς και σε ετερογενή συστήματα Υπολογιστών Υψηλής Απόδοσης (HPC) και τα σχετικά εργαλεία προγραμματισμού/ανάπτυξης. Το 2001 πήρε διδακτορικό στην επιστήμη των υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, M.Sc. (Κατάταξη 1η) από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ το 1996 και πτυχίο B.Sc. (Κατάταξη 2ος) από το Πανεπιστήμιο Κρήτης το 1996. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 100 εργασίες σε περιοδικά και συνέδρια υπό την αιγίδα IEEE και ACM. Έχει/έχει συμμετάσχει/επιμεληθεί σε πολλά Ευρωπαϊκά Προγράμματα Ε&Α (π.χ. OSMOSIS, FASTCUDA, HEAP, FASTER, COSSIM ECOSCALE, EXTRA, OPTIMA, eProcessor, RED-SEA). Συνολικά υπήρξε Κύριος Ερευνητής σε 16 ανταγωνιστικά χρηματοδοτούμενα ερευνητικά έργα στην Ευρώπη (σε 8 από αυτά ήταν τεχνικός διευθυντής), τα τελευταία 10 χρόνια, όπου το σωρευτικό μερίδιο του προϋπολογισμού του ξεπερνά τα 8 εκατ. ευρώ.
    δικτυακός τόπος


  25. Εμμανουήλ Παπαναστασίου, Ιατρική Σχολή,

    Διαβάστε περισσότερα ...
    Ο Εμμανουήλ Παπαναστασίου γεννήθηκε στην Κοζάνη, στις 18 Ιανουαρίου 1968. Απέκτησε το πτυχίο του B.Sc. πτυχίο Φυσικής από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το 1990. Το 1991 απέκτησε το M.Sc. πτυχίο Ιατρικής Φυσικής από το Πανεπιστήμιο του Surrey, UK. Το 2005 πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από το 1997 έως το 2018 εργάζεται ως ιατρός φυσικός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης. Το 2018 εξελέγη Επίκουρος Καθηγητής Ιατρικής Φυσικής στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Διδάσκει τα μαθήματα Ιατρικής Φυσικής, Εισαγωγή στη Βιοϊατρική Τεχνολογία και Διαγνωστική Απεικόνιση (προπτυχιακό επίπεδο) Φυσική Ακτινολογίας, Ακτινοβολία και Περιβάλλοντος και Ανώτερη Καρδιαγγειακή Απεικόνιση (μεταπτυχιακό επίπεδο). Έχει συγγράψει 29 ερευνητικά άρθρα και 50 περιλήψεις σε διεθνή περιοδικά με κριτές και πρακτικά διεθνών συνεδρίων, 11 άρθρα και 19 περιλήψεις σε ελληνικά επιστημονικά περιοδικά με κριτές και πρακτικά ελληνικών συνεδρίων και έχει συγγράψει ένα κεφάλαιο βιβλίου. Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής τριών επιστημονικών περιοδικών και κριτής σε άλλα πέντε. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την ακτινοπροστασία, τη δοσιμετρία και την ποιότητα εικόνας στην πυρηνική ιατρική και τη διαγνωστική και επεμβατική ακτινολογία.
    δικτυακός τόπος


  26. Βασίλειος Παπαπαναγιώτου, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών,

    Διαβάστε περισσότερα ...
    Ο Δρ Βασίλειος Παπαπαναγιώτου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1989. Αποφοίτησε από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 2013 και έλαβε το διδακτορικό δίπλωμα από το ίδιο τμήμα το 2019. Από το 2013 εργάζεται σε ερευνητικά έργα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ ως ερευνητικός συνεργάτης και προγραμματιστής. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν παρακολούθηση και ανάλυση συμπεριφοράς, φορετούς αισθητήρες, επεξεργασία ψηφιακού σήματος και μηχανική μάθηση. Είναι μέλος του IEEE, IEEE EMBS, και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
    δικτυακός τόπος


  27. Πάνος Πρασόπουλος, Ιατρική Σχολή,

    Διαβάστε περισσότερα ...
    Ο Πάνος Κ. Πρασόπουλος είναι Καθηγητής Ακτινολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και είναι Πρόεδρος του Ακτινολογικού Τμήματος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης (2018-σήμερα). Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών («Cum Laude») το 1984. Ειδικεύτηκε στην Ακτινολογία στο στρατιωτικό νοσοκομείο «ΝΗΜΤΣ» και στο «Αρέτειο» Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αθηνών (1984-1988). Έλαβε το Ph.D. Πτυχίο Ακτινολογίας από το Πανεπιστήμιο Κρήτης το 1990. Εργάστηκε ως επισκέπτης Ακτινολόγος στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» στην Αθήνα (1990-1993). Έκανε την υποτροφία του στην Απεικόνιση Κοιλίας στο Ακτινολογικό Τμήμα του BethIsrael – Deaconess Hospital , Βοστώνη, Ιατρική Σχολή Χάρβαρντ, Η.Π.Α. Υπηρέτησε ως Λέκτορας και Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Ακτινολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης (1993-2003) και ως Καθηγητής Ακτινολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και Πρόεδρος του Τμήματος Ακτινολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης από το 2003 έως το 2018. Έχει εργαστεί ως ακτινολόγος πλήρους απασχόλησης για 33 χρόνια. Έχει διατελέσει Πρόεδρος της Βαλκανικής Ακτινολογικής Εταιρείας, Πρόεδρος της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας και Πρόεδρος του Ελληνικού Κολλεγίου Ακτινολογίας. Έχει διοργανώσει ένα Ευρωπαϊκό Συνέδριο (ESGAR 2017), δύο Διεθνή Συνέδρια Ακτινολογίας, τέσσερα Πανελλήνια Συνέδρια Ακτινολογίας και τέσσερις Ευρωπαϊκές Εκπαιδευτικές Συναντήσεις. Υπήρξε μέλος πολλών Επιτροπών της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ακτινολογίας και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ακτινολογίας Κοιλίας. Η δημοσιευμένη έρευνά του είναι κυρίως στους τομείς των τεχνικών απεικόνισης μαγνητικής τομογραφίας για ασθένειες του Small Bowell και της CT/MRI σε παγκρεατικά νεοπλάσματα και κακοήθειες του περιτοναίου.
    δικτυακός τόπος


  28. Ιωάννης Πίτας, Τμήμα Πληροφορικής,

    Διαβάστε περισσότερα ...
    Ο Καθ. Ιωάννης Πίτας (υπότροφος IEEE, Διακεκριμένος Λέκτορας IEEE, υπότροφος EURASIP) έλαβε το Δίπλωμα και το Διδακτορικό Δίπλωμα του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού, αμφότερα από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Ελλάδα. Από το 1994 είναι Καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής του ΑΠΘ και Διευθυντής του εργαστηρίου Τεχνητής Νοημοσύνης και Ανάλυσης Πληροφοριών (ΑΙΙΑ). Υπηρέτησε ως Επισκέπτης Καθηγητής σε πολλά Πανεπιστήμια. Τα τρέχοντα ενδιαφέροντά του είναι στους τομείς της όρασης υπολογιστών, της μηχανικής μάθησης, της τρισδιάστατης απεικόνισης και της βιοϊατρικής απεικόνισης, των αυτόνομων συστημάτων, των ευφυών ψηφιακών μέσων, της επεξεργασίας εικόνας/βίντεο, των ανθρωποκεντρικών υπολογιστών, των συναισθηματικών υπολογιστών. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 920 εργασίες, έχει συνεισφέρει σε 45 βιβλία στους τομείς ενδιαφέροντός του και έχει επιμεληθεί ή (συν)συγγραφεί άλλα 11 βιβλία. Επίσης, υπήρξε μέλος της επιτροπής προγράμματος πολλών επιστημονικών συνεδρίων και ημερίδων. Στο παρελθόν διετέλεσε Associate Editor ή Co-Editor σε 13 διεθνή περιοδικά και Γενικός ή Τεχνικός Πρόεδρος 5 διεθνών συνεδρίων. Έκανε 98 βασικές/προσκεκλημένες ομιλίες σε όλο τον κόσμο. Συνδιοργάνωσε 33 συνέδρια και συμμετείχε σε τεχνικές επιτροπές 291 συνεδρίων. Συμμετείχε σε 71 έργα Ε&Α, που χρηματοδοτήθηκαν κυρίως από την Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι/ήταν κύριος ερευνητής σε 43 τέτοια έργα. Ο Καθ. Pitas ηγείται του μεγάλου Ευρωπαϊκού έργου Έρευνας & Ανάπτυξης H2020 MULTIDRONE: https://multidrone.eu/. Είναι κύριος ερευνητής του ΑΠΘ σε έργα Έρευνας & Ανάπτυξης H2020 Aerial Core και AI4Media. Ήταν πρόεδρος και εμπνευστής της Πρωτοβουλίας Autonomous Systems https://ieeeasi.signalprocessingsociety.org/. Είναι επικεφαλής της International AI Doctoral Academy (AIDA) και είναι PI στα έργα Έρευνας και Ανάπτυξης που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ Horizon2020 AI4Media (1 από τα 4 ναυαρχικά έργα AI στην Ευρώπη) και AerialCore. Έχει 33600+ παραπομπές στο έργο του και h-index 86+.
    δικτυακός τόπος


  29. Νίκος Πιτσιάνης, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών,

    Διαβάστε περισσότερα ...
    Ο Νίκος Πιτσιάνης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και Διευθυντής του Computer Systems Architecture Lab στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Αναπληρωτής Καθηγητής Επιστήμης Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Duke. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν αλγόριθμους και αρχιτεκτονικές για υπολογιστές υψηλής απόδοσης, αριθμητική γραμμική άλγεβρα και παραλληλοποίηση, χρήση συμβολικών μαθηματικών και τεχνικών μεταγλωττιστών για βελτιστοποίηση και εφαρμογές στην ολοκληρωμένη ανίχνευση και επεξεργασία.
    δικτυακός τόπος


  30. Αθανάσιος Σαλίφογλου, Τμήμα Χημικών Μηχανικών,

    Διαβάστε περισσότερα ...
    Ο Δρ Σαλίφογλου είναι Καθηγητής Ανόργανης Χημείας με Έμφαση στην Επιστήμη των Προηγμένων Υλικών και Επικεφαλής του Εργαστηρίου Ανόργανης Χημείας με Έμφαση στην Επιστήμη των Προηγμένων Υλικών στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών, Α.Π.Θ. Την περίοδο 2008-2010 διετέλεσε Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Διαδικασίες και Τεχνολογία σε Προηγμένα Υλικά» της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει ενεργήσει ως Προϊστάμενος του Τομέα Χημείας στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών για αρκετά χρόνια. Έχει πτυχίο Χημείας από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και διδακτορικό στη Βιοοργανική Χημεία από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν των ΗΠΑ και μεταδιδακτορική ερευνητική εμπειρία στο MIT των ΗΠΑ. Έχει πάνω από 130 δημοσιεύσεις σε περιοδικά με κριτές.
    δικτυακός τόπος


  31. Θεόδωρος Σαμαράς, Τμήμα Φυσικής,

    Διαβάστε περισσότερα ...
    Ο Θεόδωρος Σαμαράς έλαβε το πτυχίο Φυσικής από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το MSc στην Ιατρική Φυσική (με διάκριση) από το Πανεπιστήμιο του Surrey και το διδακτορικό από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το 1998, εντάχθηκε στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας (ETH) στη Ζυρίχη. Στη συνέχεια μετακόμισε στη Μονάδα Υπερθερμίας, Ιατρικό Κέντρο Erasmus του Ρότερνταμ με υποτροφία Marie-Curie από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τον Δεκέμβριο του 1999 επέστρεψε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου σήμερα είναι καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν αριθμητικές τεχνικές και υπολογιστική μοντελοποίηση με εφαρμογές στη βιοϊατρική τεχνολογία και τις τηλεπικοινωνίες, καθώς και θεραπευτικές εφαρμογές και ασφάλεια από μη ιονίζουσες ακτινοβολίες. Σήμερα είναι μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Υγεία, το Περιβάλλον και τους Αναδυόμενους Κινδύνους (SCHEER).
    δικτυακός τόπος


  32. Χρυσάνθη Σαρδέλη, Ιατρική Σχολή,

    Διαβάστε περισσότερα ...
    Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, η Δρ. Σαρδέλη αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι Διδάκτωρ Κλινικής Φαρμακολογίας από το Εργαστήριο Φαρμακολογίας της ίδιας Σχολής. Η Δρ Σαρδέλη είναι ειδικευόμενη στη Μαιευτική-Γυναικολογία (2006) και υποειδικευμένη στην Κλινική Φαρμακολογία (2021). Έχει εργαστεί ως ερευνήτρια στο Ερευνητικό Κέντρο Water and Salt, Aarhus Universitet, Aarhus, Δανία (1998-2000) και ως κάτοικος, κλινική καθηγήτρια (2000-2006) και μεταδιδακτορική υπότροφος (2002-2006) στη Μαιευτική & Γυναικολογία στα Τμήματα Μαιευτικής-Γυναικολογίας και Χειρουργικής (στα Randers Centralsygehus, Skejby Universitetshospital και Randers Centralsygehus αντίστοιχα). Σήμερα κατέχει τη θέση της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Φαρμακολογίας-Κλινικής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (2016-σήμερα). Επίσης, υπηρετεί ως Αναπληρώτρια Ακαδημαϊκή Διευθύντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Κλινική και Βιομηχανική Φαρμακολογία – Κλινική Τοξικολογία» του Εργαστηρίου Κλινικής Φαρμακολογίας και του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής & Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής, Σχολή Επιστημών Υγείας. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (2016-σήμερα). Είναι αναπληρωματικό μέλος του Εργαστηρίου Μελέτης Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από το 2019 εργάζεται ως Εμπειρογνώμονας Δεοντολογίας στη Γενική Διεύθυνση Έρευνας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Δρ Σαρδέλη είναι συνδεδεμένο μέλος του ENTIS (Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ειδικών Πληροφοριών Τερατολογίας) και ιδρυτικό μέλος του HeaLaB (Ευρωπαϊκό Δίκτυο για τη Βιοηθική του Δικαίου Υγείας). Ο Dr Sardeli μιλάει ελληνικά (μητρική γλώσσα), άριστα αγγλικά και δανικά, καθώς και εργάζεται γαλλικά και γερμανικά.
    δικτυακός τόπος


  33. Δημοσθένης Σαρηγιάννης, Τμήμα Χημικών Μηχανικών,

    Διαβάστε περισσότερα ...
    Ο Δρ Σαρηγιάννης είναι Καθηγητής Μηχανικών Περιβάλλοντος στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Διευθυντής του Εργαστηρίου Περιβάλλοντος του Τμήματος. Ολοκλήρωσε το ολοκληρωμένο πτυχίο του BSc/MSc στη Χημική Μηχανική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ακολούθησε το MSc του στην Ενέργεια & Πόροι και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ των ΗΠΑ και το διδακτορικό του στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Είναι επί του παρόντος επιστημονικός επικεφαλής και υπεύθυνος > 10 διεθνών και πανευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων σχετικά με τη διαχείριση απορριμμάτων, την εκτίμηση των κινδύνων για το περιβάλλον και την υγεία και τις επιπτώσεις.
    δικτυακός τόπος


  34. Γεώργιος Σκορδάρης, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών,

    Διαβάστε περισσότερα ...
    Προσωπικά: Γεώργιος Σκορδάρης, Καθηγητής Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, Πολυτεχνική Σχολή, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Σπουδές: Διπλ.-Μηχ., Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, Πολυτεχνική Σχολή, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. (2001), Δρ.-Μηχ., Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, Πολυτεχνική Σχολή, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (2005). Ερευνητικά πεδία: Διαδικασίες κατασκευής, επιστρώσεις κοπτικών εργαλείων και στοιχείων μηχανών, μοντελοποίηση FEA, επιφανειακές επεξεργασίες, χαρακτηρισμός αντοχής, κόπωσης και πρόσφυσης του επικαλυμμένου εργαλείου. Δημοσιεύσεις: Περισσότερες από 80 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά (πάνω από 1700 αναφορές και h-Index 25 (πηγή Scopus)) και πάνω από 135 εργασίες σε πρακτικά διεθνών συνεδρίων. Ερευνητικά έργα: Επιστημονικός υπεύθυνος σε πολυάριθμα ερευνητικά έργα της Επιτροπής Ερευνών του ΑΠΘ που χρηματοδοτούνται από ερευνητικά ιδρύματα, βιομηχανίες και Ευρωπαϊκή Ένωση. Άλλες ερευνητικές δραστηριότητες: Section Editor-in-Chief in Journal Coatings από το 2019 και κριτής πολλών επιστημονικών Περιοδικών (Εκδοτικός οίκος: Elsevier, MDPI, Springer κ.λπ.).
    δικτυακός τόπος


  35. Φανή Στεργιούδη, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών,

    Διαβάστε περισσότερα ...
    Η επίκουρη καθηγήτρια Φανή Στεργιούδη είναι μέλος του Εργαστηρίου Μεταλλουργίας του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στον χαρακτηρισμό της δομής των μεταλλικών υλικών, στην αξιολόγηση των μηχανικών ιδιοτήτων καθώς και στη μελέτη μηχανισμών διάβρωσης των υλικών. Σε αυτούς τους τομείς έχει δημοσιεύσει 44 εργασίες σε διεθνή περιοδικά με κριτές και 52 εργασίες σε διεθνή και εθνικά συνέδρια. Έχει συμμετάσχει σε 12 έργα έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης από εθνικούς και διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς και απευθείας από τη βιομηχανία. Είναι μέλος επιτροπών διοργάνωσης διεθνών συνεδρίων ενώ για την έρευνά της στον τομέα των μεταλλικών υλικών έχει λάβει 2 τιμητικές διακρίσεις.
    δικτυακός τόπος


  36. Ανδρέας Συμεωνίδης, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών,

    Διαβάστε περισσότερα ...
    Ο Δρ. Ανδρέας Λ. Συμεωνίδης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Επικεφαλής Ερευνητής στο Cyclopt.com. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν διαδικασίες μηχανικής λογισμικού, μηχανική βάσει μοντέλων, ποιότητα λογισμικού και ανάλυση λογισμικού, ρομποτική Middleware και εξαγωγή γνώσης από μεγάλα αποθετήρια δεδομένων. Το έργο του Δρ. Συμεωνίδη έχει δημοσιευθεί σε περισσότερες από 150 εργασίες, κεφάλαια βιβλίων και εκδόσεις συνεδρίων. Είναι συν-συγγραφέας των βιβλίων «Agent Intelligence through Data Mining» (Springer publishing), «Mining Software Engineering Data for Software Reuse» (Springer publishing) και «Practical Machine Learning in R» (Leanpub publishing). Επί του παρόντος συντονίζει περισσότερα από 10 έργα Ε&Α με σύμβαση, ενώ υπηρετεί περιστασιακά ως αξιολογητής και κριτής έργων Ε&Α για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
    δικτυακός τόπος


  37. Αλεξάνδρος Τριανταφυλλίδης, Τμήμα Βιολογίας,

    Διαβάστε περισσότερα ...
    48 χρονών. Βιολόγος με διδακτορικές σπουδές με θέμα «Πληθυσμιακή γενετική ζωικών οργανισμών». Μέλος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ελλάδα από το 2004. Έχω παρακολουθήσει σπουδές στο Katholieke Universitet Leuven (2010) και στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (2019). Έχω συνεργαστεί με Έλληνες και Ευρωπαίους ερευνητές σε Εθνικά και Ευρωπαϊκά προγράμματα για την ιχνηλασιμότητα των τροφίμων και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας των ειδών των ελληνικών ζώων με χρήση γενετικών και γονιδιωματικών εργαλείων. Υπήρξα μέλος της Σχολής Βιολογίας και των Επιτροπών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου για Προγράμματα Σπουδών, Αξιολόγησης, Διαπίστευσης, Erasmus, ECTS και διεθνούς κινητικότητας και υποθέσεων. Εκτός από τα ερευνητικά μου ενδιαφέροντα, συμμετέχω επίσης σε έργα που σχετίζονται με την Κοινωνική Ευθύνη των Πανεπιστημίων όπως το «SUCRE.: Υποστήριξη Πανεπιστημιακών Κοινοτικών Διαδρομών για Πρόσφυγες-Μετανάστες» (χρηματοδοτούμενο από το Εrasmus+ KA2) και το «INSPIREUROPE-Initiative To Support, Promote, And Integrate Researchers@Risk In Europe» (χρηματοδοτούμενο από το H2020-MSCA). Επί του παρόντος, επίσης μέλος της ομάδας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου που υλοποιεί την Πανεπιστημιακή Συμμαχία: “EPICUR European Partnership for an Innovative Campus Unifying Regions”.
    δικτυακός τόπος


  38. Πάτροκλος Βαρελτζής, Τμήμα Χημικών Μηχανικών,

    Διαβάστε περισσότερα ...
    Ο Δρ Βαρελτζής είναι Επίκουρος Καθηγητής στη Μηχανική Τροφίμων Διεργασιών στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών, Εργαστήριο Τεχνολογίας Βιομηχανιών Τροφίμων και Αγροτικών Βιομηχανιών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι επίσης Διευθυντής του Εργαστηρίου Τεχνολογίας Βιομηχανιών Τροφίμων και Αγροτικών Βιομηχανιών του Τμήματος Χημικών Μηχανικών. Επίσης, από το 2020 είναι Επικεφαλής της Επιτροπής Προπτυχιακής Πρακτικής Άσκησης του Τμήματος. Ολοκλήρωσε το ολοκληρωμένο πτυχίο BSc/MSc στη Χημική Μηχανική στη Θεσσαλονίκη, και ακολούθησε μεταπτυχιακό και διδακτορικό στην Επιστήμη Τροφίμων από το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης στο Amherst, ΗΠΑ και μεταδιδακτορική θέση στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Chalmers. Τμήμα Βιολογίας και Βιολογικής Μηχανικής, Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής, Γκέτεμποργκ, Σουηδία.
    δικτυακός τόπος


  39. Ιωάννης Βλάχος, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών,

    Διαβάστε περισσότερα ...
    Ο Ιωάννης Βλάχος έλαβε το πτυχίο BS στα μαθηματικά, το πτυχίο MS στη στατιστική και την επιχειρησιακή έρευνα και το Ph.D. πτυχίο Υπολογιστικής Βιοστατιστικής από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα, το 2002, 2004 και 2009, αντίστοιχα. Από το 2011 έως το 2012, ήταν μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο Harrington Department of Biomedical Engineering, Arizona State University, Tempe, AZ, ΗΠΑ. Από το 2012 έως το 2015, ήταν Επίκουρος Επίκουρος Καθηγητής Βιοϊατρικής Μηχανικής και από το 2015 έως το 2018 Επίκουρος Καθηγητής Μαθηματικών και Στατιστικής στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα, Ruston, LA, ΗΠΑ. Σήμερα είναι ερευνητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθώς και στο Ινστιτούτο Επιστήμης Υπολογιστών στην Ακαδημία Επιστημών της Τσεχίας, Τσεχία. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν ανάλυση χρονοσειρών, στατιστικές, στοχαστικές διεργασίες, χαοτικά δυναμικά συστήματα και βιοϊατρική ανάλυση σημάτων.
    δικτυακός τόπος


  40. Μηνάς Γιανγκού, Τμήμα Βιολογίας,

    Διαβάστε περισσότερα ...
    Υπηρετεί ως Καθηγητής Ανοσολογίας-Μοριακής Βιολογίας στο Τμήμα Γενετικής, Ανάπτυξης & Μοριακής, Σχολής Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Γεννήθηκε στη Λάρνακα-Κύπρος (1957) και είναι κάτοχος πτυχίου Βιολογίας (1+G9982: Σχολή Βιολογίας-ΑΠΘ) και Διδάκτωρ Ανοσολογίας (1987: Σχολή Βιολογίας-ΑΠΘ). Ήταν μεταδιδακτορικός υπότροφος στη Μοριακή Βιολογία στο Ιατρικό Παράρτημα του Πανεπιστημίου του Τέξας (UTMB) στο Galveston-ΗΠΑ. Από το 1990 υπηρετεί στο ΑΠΘ ως Λέκτορας (1990) και από το 2011 ως Καθηγητής. Από το 1990-2000 ήταν Επισκέπτης Καθηγητής στο Τμήμα Ανθρώπινης Βιολογικής Χημείας & Γενετικής του UTMB. Διδάσκει τόσο σε μεταπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο σε μαθήματα Ανοσολογίας, Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας. Επόπτευσε 17 διδακτορικούς φοιτητές (6 σε εξέλιξη) και περισσότερες από 160 ερευνητικές προπτυχιακές και MSc Διπλωματικές Διατριβές. Είναι συγγραφέας δύο διδακτικών σημειώσεων και ενός CD rom στη Βιοτεχνολογία ενώ είναι ο επιστημονικός επιμελητής της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου «Cellular and Molecular Immunology/Abbas AK. Υπήρξε Συντονιστής 2 εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Το ερευνητικό του ενδιαφέρον εστιάζεται σε: α. Ομοιόσταση και μηχανισμοί στρες σε μοριακό και κυτταρικό επίπεδο, (β) Αυτοάνοσα νοσήματα (αρθρίτιδα-κοιλιοκάκη) σε πειραματικά μοντέλα – Κυτταρική και γονιδιακή θεραπεία (γ) Ανοσορυθμιστική δραστηριότητα προβιοτικών μικροοργανισμών και βιοτεχνολογικές εφαρμογές, (δ) Προσδιορισμός νέων ευαίσθητων βιοδεικτών για βιοπαρακολούθηση της υγείας και επικύρωση τεχνολογίας κατά της ρύπανσης. Είναι συγγραφέας 93 ερευνητικών άρθρων και σύντομων ανακοινώσεων ενώ η έρευνά του χρηματοδοτήθηκε από 11 εθνικά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα στα 6 από τα οποία ήταν ο κύριος ερευνητής. Η έρευνά του βραβεύτηκε από 18 παγκόσμιες, ευρωπαϊκές, αμερικανικές ή εθνικές επιστημονικές εταιρείες και οργανισμούς. Τώρα είναι Προϊστάμενος της Σχολής Βιολογίας-ΑΠΘ (3η θητεία). Στο παρελθόν διετέλεσε Αντικοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών ΑΠΘ (2013-2014), Προϊστάμενος της Σχολής Βιολογίας ΑΠΘ (2013-2017) και Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών της Σχολής Βιολογίας-ΑΠΘ (2008- 2013).
    δικτυακός τόπος